Belém, Pará, Brazìlia

Amikor kinyitottam a szemem a nap élesen körülírható korongként emelkedett ki valami gazdag zöld mögül. Megváltozott a táj. Minden zöld, amerre a szemem ellát.


Még 3 óra zötykölődés az éjszakai buszon, ami nem túl kényelmes. Brazília tele van fekvő rendőrökkel és nincsenek nagyon autópályák ezen a tájékon. Borzalmasak az utak és ha nem is láttam, de éreztem csukott szemmel a zsúfolt buszon, hogy ráz szét a brazìliai valóság. 


A megváltozott tájon jobb az út és minden egész más. Az elnyújtott zöld tájakon kis tavak, körülöttük elszórtan állatok legelésznek. A távolban gazdag zöld erdők és kókusz diófa mindenfele. Mintha a szemét is kevesebb lenne, vagy csak beleveszik a zöldbe. Olyan benyomást kelt a vidék, mintha jobb lenne az élet arrafelé ahol az anyaföld lélegzik. Magamra vettem szinte az összes téli motyóm ami a kezem ügyébe került, mert a buszban kb 18 fok volt. Brazíliában imádnak túlzásba vinni dolgokat. Ilyen a klíma is. Olyan nincs, hogy közép vagy ideális. Vagy nagyon van, vagy csak kicsit. Minden nagyon színes vagy nagyon giccses vagy nagyon hideg, vagy nagyon forró. Ez most itt a nagyon klimatizált kategória. Aztán amikor meg kiszàllsz a buszból, akkor hőgutát kapsz, ahogy hirtelen arcon csap a trópusok. Elképzelem, hogy ezen a zöld vidéken mennyivel páradúsabb a forró. Az éjszaka folyamán elhagytuk Maranhão-t és már Pará megyében vagyunk, ahol az utcák, épületek hasonlóak és mégis valami más. Mások az energiák és a vàrosban az utcákon is mintha kevesebb szemét lenne. Csak egy dolog ugyan az, mint mindenhol máshol és az a shell, a traffipax kamerák és a gyógyszertárak, amik a markukba tartják az emberiséget.




Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Iguazú-vízesés

Dona Carmelinha

A project és egy másik állam, amiből szinte semmit sem láttam még